Novosti

Fotoselektivna mreža
SUSA
15.12.2018.

Prvi voćnjak s fotoselektivnim mrežama u Republici Hrvatskoj – primjena rezultata LIFE.SUSAFRUIT projekta

Upravo je završeno postavljanje crvene fotoselektivne mreže na 3 ha jabuka u vlasništvu tvrtke MIX AGRO u Kašiću. Ova se je tvrtka odlučila na postavljanje fotoselektivne mreže nakon ohrabrujućih rezultata pokusa primjene fotoselektivnih mreža provedenih tijekom projekta LIFE 13 ENV/HR/000580 Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production kojeg je koordinator Agronomski fakultet i voditelj prof. dr. sc. Tomislav Jemrić. Pokusi su pokazali da ova mreža povećava prosječnu masu ploda, prirod i smanjuje sunčeve ožegotine. Osim zaštite od tuče, poboljšanja priroda i kakvoće plodova, zbog manje veličine oka u usporedbi s klasičnom crnom mrežom protiv tuče, ove mreže stvaraju barijeru štetnim insektima ako se postave i na bočnim stranama voćnjaka kao što je u ovom voćnjaku i učinjeno. U pokusnim uvjetima postignuta je potpuna kontrola jabučnog savcijača uz samo jedno tretiranje, a u proizvodnim uvjetima očekuje se da će se broj tretiranja insekticidima smanjiti do 50%. Čime će se dodatno poboljšati kakvoća plodova i smanjiti rezidui pesticida. Time je projekt u potpunosti ispunio svoj glavni cilj izravne primjene rezultata u proizvodnoj praksi. Ovo je prvi voćnjak s fotoselektivnom mrežom protiv tuče u Republici Hrvatskoj.

Do kraja godine očekuje se i postavljanje fotoselektivne mreže na 7 ha bresaka i nektarina, također u vlasništvu tvrtke MIX AGRO. Inovativna tehnologija fotoselektivnih mreža primjenjuje se u Italiji, Izraelu, Australiji, Južnoj Africi i drugim zemljama koje razvoj voćarstva temelje na inovacijama.

Final Conference
SUSA
10.11.2017.

Obavijest

Obaviještavamo Vas da će se u srijedu 15. 11. 2017. s početkom u 9h u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska c. 25, Zagreb održati završna konferencija LIFE projekta „Nisko pesticidna integrirana proizvodnja u održivom i sigurnom uzgoju voća“ na kojoj će biti predstavljeni rezultati i mogućnosti smanjenja uporabe pesticida u voćarstvu i poboljšanja kakvoće voća pomoću novih tehnologija uz poticanje i održavanje bioraznolikosti. Prezentacije će održati stručnjaci Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Bologni, Sveučilišta u Torinu, predstavnici talijanske koopperative APOFRUIT i međunarodne kompanije XEDA e. Pozivamo sve zainteresirane da dođu na konferenciju. Sudjelovanje je besplatno.

Program završne konferencije
International Conference
SUSA
01.09.2017.

Međunarodna konferencija “Climate Changing Agriculture” (Chania, Grčka)

Od 30. kolovoza do 1. rujna 2017. u Chaniji (Grčka) održana je međunarodna konferencija u organizaciji Mediterranean Agronomic Institute of Chania (MAICh), a u okviru LIFE projekta “OLIVECLIMA – Introduction of new olive crop management practices focused on climate change mitigation and adaptation”. Na tom kongresu predstavljeni su rezultati projekta LIFE SU.SA.FRUIT. Više informacija se može naći na poveznici http://www.climate2017.eu/en/.

Project progress
SUSA
13.07.2017.

U Ceseni i Bolonji (Italija) održan sastanak o napretku projekta

13. srpnja 2017. godine u Bolonji održan je 6. sastanak o napretku rada na SU.SA.FRUIT projektu. Na sastanku su partneri raspravljali o dosadašnjim rezultatima na projektu, planovima i postupcima u nastavku projekta te završnoj konferenciji projekta.

International Conference
SUSA
16.05.2017.

Održana međunarodna konferencija u Varšavi

Od 14. do 16. svibnja 2017. u Varšavi (Poljska) održana je 8. CASEE konferencija "Sustainable development in Europe – cooperation between science and practice - What’s the position of Central and South Eastern Europe?” na kojoj su predstavljeni rezultati projekta LIFE.SUSAFRUIT. Više informacija može se naći na poveznici: http://www.ica-casee.eu/index.php/15-events/123-casee-conference-2017.

LIFE INFO day
SUSA
21.03.2017.

LIFE INFO dan

Projekt LIFE SU.SA.FRUIT predstavljen je 21. ožujka 2017. na LIFE INFO danu u Zagrebu kao jedan od 7 LIFE projekata koji se odvijaju u Republici Hrvatskoj. Sve prezentacije su putem video linka prenošene uživo, a mogu se naći i na portalu YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=g8MovyG8Jxk&feature=youtu.be

Više o ovom događaju može se pročitati na sljedećem linku:
https://lifeprogramhrvatska.hr/hr/odrzan-life-info-dan/

Workshop for Consumers
SUSA
06.03.2017.

Radionica za potrošače (Akcija D.4.2)

Dana 6. ožujka 2017. održana je radionica za potrošače (akcija D4.2) u supermarketu lanca Kaufland tijekom koje su se potrošači upoznali s rezultatima projekta LIFE.SUSAFRUIT i integriranom proizvodnjom voća.

AGRINTECH
SUSA
06.03.2017.

Posjet tvornici fotoselektivnih mreža AGRINTECH (ex. Agritenax) (28. 2. 2017.-2. 3. 2017.)

Prof. dr. sc. Tomislav Jemrić, koordinator projekta LIFE SUSAFRUIT i proizvođači bresaka, Darko i Zvonimir Kovačević posjetili su pogon za proizvodnju fotoselektivnih mreža tvornice AGRINTECH u Bergamu, te pokuse primjene fotoselektivnih mreža u uzgoju jabuke i marelice u okolici Verone. Primili su ih g. Bruno Gagliardo i Michele Bravetti. Gospoda Darko i Zvonimir Kovačević planiraju pokriti 10 ha svojih voćnjaka fotoselektivnim mrežama pa su ovom prilikom razgovarali o mogućnostima njihove instalacije. Time bi rezultati projekta bili izravno primijenjeni u proizvodnji.

Agriculturae Conspectus Scientificus
SUSA
13.12.2016.

Objavljen je specijalni broj Agriculturae Conspectus Scientificus

Objavljen je specijalni broj Agriculturae Conspectus Scientificus svezak 81, sveščić 2. U ovom specijalnom broju objavljen je dio radova sa Međunarodnog simpozija o održivoj proizvodnji voća koji održan od 21. do 24. ožujka 2016. u Donjoj Stubici u sklopu Life SU.SA.FRUIT projekta.

Radove možete naći ovdje.

Apple harvest at Baštica
SUSA
07.10.2016.

Berba jabuka ispod crvene mreže u Baštici

Dana 4. listopada 2016. obavljena je berba jabuka u pokusu s crvenom mrežom u Baštici. U berbi je primjećeno da crvena mreža uspješno eliminira nepoželjno crvenilo kod sorte Granny Smith.

5th International Scientific Horticulture Conference, Nitra
SUSA
27.09.2016.

5. međunarodni hortikulturni kongres, Nitra (Slovačka)

Od 21. do 23. rujna u Nitri (Slovačka) održan je 5. međunarodni hortikulturni kongres. Na tom kongresu predstavljeni su rezultati utjecaja mreža na obojenje plodova jabuke ‘Braeburn’.

Workshop
SUSA
22/09/2016

Održana radionica u Hrvatskoj gospodarskoj komori

U Hrvatskoj gosopdarskoj komori u sklopu Poslovno-znanstvenog kluba održana je radionica na kojoj su prezentirani rezultati projekta LIFE.SU.SA.FRUIT.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Grapholita molesta
SUSA
08.07.2016

Uočen kritičan broj breskvinog savijača (Grapholita molesta) na području Zagreba

Uočen je kritičan broj breskvinog savijača (Grapholita molesta) na području Zagreba. Preporuča se proizvođačima da poduzmu odgovarajuće mjere zaštite voćnjaka, posebice se preporuča upotreba ekološki prihvatljivih metoda ili metoda suzbijanja štetnika u integriranoj proizvodnji.

Cydia pomonella
SUSA
08.07.2016

Uočen kritičan broj jabučnog savijača (Cydia pomonella) na području Zagreba

Uočen je kritičan broj jabučnog savijača (Cydia pomonella) na području Zagreba. Preporuča se proizvođačima da poduzmu odgovarajuće mjere zaštite voćnjaka, posebice se preporuča upotreba ekološki prihvatljivih metoda ili metoda suzbijanja štetnika u integriranoj proizvodnji.

EPPO
SUSA
06.07.2016

EPPO objavio slike štetnika iz Life SU.SA.FRUIT projekta

Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) u svojoj bazi biljnih štetnika objavila je fotografije Cydia funebrana, Synanthedon vespiformis i Zygina flammigera primijećenih u voćnjacima u kojima se provodi Life SU.SA.FRUIT projekt u Hrvatskoj.

Cydia funebrana

Synanthedon vespiformis

Zygina flammigera

EPPO
SUSA
16.06.2016.

EPPO objavio slike štetnika iz Life SU.SA.FRUIT projekta

Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) u svojoj bazi biljnih štetnika objavila je fotografije Eupsilia transversa i Tethea ocularis primijećenih u voćnjacima u kojima se provodi Life SU.SA.FRUIT projekt u Hrvatskoj.

Eupsilia transversa

Tethea ocularis

Grapholita molesta
SUSA
14.06.2016.

Uočen kritičan broj breskvinog savijača (Grapholita molesta) na području Zagreba

Uočen je kritičan broj breskvinog savijača (Grapholita molesta) na području Zagreba. Preporuča se proizvođačima da poduzmu odgovarajuće mjere zaštite voćnjaka, posebice se preporuča upotreba ekološki prihvatljivih metoda ili metoda suzbijanja štetnika u integriranoj proizvodnji.

HRT Vodič kroz EU fondove
SUSA
10.06.2016.

Life SU.SA.FRUIT projekt predstavljen u emisiji Vodič kroz EU fondove na HRT-u

U emisiji Vodič kroz EU fondove na Hrvatskoj radioteleviziji 7. lipnja 2016. predstavljen je Life SU.SA.FRUIT projekt.

Postharvest technical meeting
SUSA
26.05.2016.

Susret tehnologa poslije berbe 2016

U Bolonji je 26. svibnja 2016. održan Susret tehnologa poslije berbe 2016. Susretu je prisustvovalo više od 40 tehnologa iz hladnjača i pakirnica regije Emilia Romagna.

Galerija

Info Day in Zagreb
SUSA
30.04.2016.

Predstavljen projekt na Info danu o LIFE Programu u Zagrebu

Projekt Life SU.SA.FRUIT je 28. travnja 2016. predstavljen na Info danu o LIFE Programu kojeg je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

HRT Plodovi zemlje
SUSA
12.04.2016.

Reportaža o Life SU.SA.FRUIT projektu na Plodovima zemlje

U 1855. emisiji Plodovi zemlje na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) 10. travnja 2016. prikazana je reportaža o Life SU.SA.FRUIT projektu.

Video

International symposium
SUSA
01.04.2016.

Održan međunarodni simpozij o održivoj proizvodnji voća

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Bolonji, Sveučilišta u Torinu, Agra d.o.o., Apofruit Italia S.r.l., Xeda International S.A. i u suorganizaciji CASEE (Regionalna mreža za srednju i jugoistočnu Europu), od 21. do 24. ožujka 2016. održan je Međunarodni simpozij o održivoj proizvodnji voća u Donjoj Stubici.

Na Simpoziju su predstavljena najnovija dostignuća u održivoj proizvodnji voća i povrća od strane svjetski renomiranih znanstvenika. Na simpoziju je sudjelovalo 80-ak znanstvenika, stručnjaka i djelatnika savjetodavne službe, od čega 30-ak znanstvenika iz svijeta (Italija, Španjolska, Izrael, Pakistan, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Slovenija, Portugal i Nigerija).

Na kraju simpozija održana je i radionica na temu „Održive tehnologije voća poslije berbe u jugoistočnoj Europi“ na kojoj je kroz otvorenu raspravu više od dvadeset međunarodnih znanstvenika analiziran globalni problem velikih gubitaka hrane poslije berbe. Posebno je spomenuta uloga znanstvenika u poticanju međunarodne suradnje u istraživanju ovog problema i publiciranju znanstvenih i stručnih radova s naglaskom na načine, metode i značaj očuvanja kakvoće voća i povrća nakon berbe.

Međunarodni simpozij o održivoj proizvodnji voća je uspješno završen s razmjenom stečenih znanja, iskustva i informacija značajnih za unaprjeđenje struke. Prezentacije će biti dostupne na mrežnoj stranici projekta (www.life-susafruit.eu).

International symposium on sustainable fruit production
SUSA
05.02.2016.

Međunarodni simpozij o održivoj proizvodnji (21. - 24. ožujka 2016.)

Od 21. do 24. ožujka 2016., u Termama Jezerčica (Donja Stubica) održat će se Međunarodni simpozij o održivoj proizvodnji. Više o simpoziju može se pročitati na web stranici http://www.life-susafruit.eu/symposium.html.

Pakistan presentation
SUSA
19.12.2015.

Prezentacija Life SU.SA.FRUIT projekta u Pakistanu

Dana 9. prosinca 2015., doktorand Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta i stipendist Erasmus Mundus Experts4Asia programa, Mushtaque Jatoi predstavio je Life SU.SA.FRUIT projekt na Sveučilištu Shah Abdul Latif, na Fakultetu prirodnih znanosti (Khairpur, Pakistan), poslijediplomskim studentima Odjela za botaniku.

6th Annual Meeting of the European PhD Network
SUSA
02/12/2015

Prezentirani preliminarni rezultati projekta na 6. godišnjem sastanku Europske mreže znanstvenika u sekciji “Insect Science” (Firenca, 11.-13. studenoga 2015.)

Doktorandica Valentina Candian prezentirala je preliminarne rezultate projekta posterom “Zaštitne mreže u kontroli štetnika voća u Sjeverozapadnoj Italiji” (“Exclusion nets for the control of fruit pests in NW Italy”) na 6. godišnjem sastanku Europske mreže znanstvenika (European PhD Network) u sekciji “Insect Science” i SEI-SIPaV radionici, koji su održani od 11. do 13. studenoga 2015. u Firenci (Italija).

EPPO
SUSA
10.11.2015

EPPO objavio slike štetnika iz Life SU.SA.FRUIT projekta

Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) u svojoj bazi biljnih štetnika objavila je fotografije Xestia c-nigrum, Cydia pomonella, Habrosyne pyritoides, Ematurga atomaria, Grapholita molesta, Pseudoips prasinana, Pyrrhia umbra, Rhagonycha fulva i Synanthedon myopaeformis primijećenih u voćnjacima u kojima se provodi Life SU.SA.FRUIT projekt u Hrvatskoj.

Researchers from Slovak University of Agriculture in Nitra
SUSA
11.09.2015

Posjet znanstvenika s Agronomskog sveučilišta u Nitri (Slovačka)

Znanstvenici s Fakulteta za hortikulturu i krajobrazne znanosti Slovačkog sveučilišta za poljoprivredu u Nitri posjetili su SU.SA.FRUIT pokusno polje u Krapini (Hrvatska).

Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu
SUSA
10.09.2015

Na 10. Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu prezentirani ezultati projekta

Na 10. međunarodnom voćarskom sajmu, održanom 4. i 5. rujna 2015. u Donjem Kraljevcu, prof. dr. sc. Tomislav Jemrić i dr. sc. Ivana Pajač Živković, održali su prezentacije “Uporaba toplinskih tretmana i bioagensa u održivim tehnologijama čuvanja voća” i „Učinkovitost mehaničkog tipa zaštite voćaka od štetnika primjenom različitih tipova mreže“. Prezentacije možete pogledati ovdje:

Prezentacije

APS Journals
SUSA
05.09.2015.

Prethodno priopćenje o gljivici Tilletiopsis pallescens na jabuci u Hrvatskoj

Skupina znanstvenika koji rade na Life SU.SA.FRUIT projektu (Simona Prencipe, Davide Spadaro, Goran Fruk i Tomislav Jemrić) otkrili su novu gljivicu na plodovima jabuke u Hrvatskoj. Tijekom pripremne radionice održane u Zagrebu i Čakovcu u studenom 2014. godine, uočili su novog patogena (Tilletiopsis pallescens) na plodovima jabuke. Ova gljivica je poznata otprije, ali ne na plodovima jabuke u Hrvatskoj. Ovo je prvi put da je uočen ovaj patogen u voćnjaku u Hrvatskoj. Rad je objavljen u Plant Disease (DOI: 10.1094/PDIS-05-15-0505-PDN).

Poveznica na članak

Cesena and Bologna (Italy)
SUSA
22.07.2015.

Održani sastanci Nadzornog i Tehničkog odbora

Dana 15. srpnja 2015. godine u Ceseni je održan sastanak Nadzornog odbora na kojem su raspravljeni idući koraci na projektu. Toga dana sastali su se i članovi Tehničkog odbora kako bi raspravljali o tijeku projekta.

Cesena and Bologna (Italy)
SUSA
20.07.2015.

U Ceseni (Italija) je održana informativna radionica

Informativna radionica „Operativni plan projekta“ održana je u Ceseni (Italija) 15. srpnja 2015. godine. Prikazane prezentacije o prvim rezultatima projekta mogu se pogledati na web stranici projekta. Osim prezentacija, posjetili smo voćnjake u kojima se izvodi projekt.

Prezentacije

Galerija

Cesena and Bologna (Italy)
SUSA
18.07.2015

U Ceseni i Bolonji (Italija) održan Drugi sastanak o napretku projekta

Od 14. do 16. srpnja 2015. godine u Ceseni i Bolonji održan je Drugi sastanak o napretku rada na SU.SA.FRUIT projektu. Na sastanku su partneri raspravljali o dosadašnjim rezultatima na projektu, planovima i postupcima u nastavku projekta te prototipu uređaja za tretmane plodova toplom vodom i dr.

Galerija

Heat treatment machines
SUSA
06.07.2015.

Napravljeni i instalirani prototipovi uređaja za toplinske tretmane voća

XEDA International (partner projekta) izradila je dva različita prototipa uređaja za toplinske tretmane voća. Prvi prototip je izrađen za primjenu potapanja plodova u vruću vodu, dok je drugi predviđen za izvođenje tretmana toplom vodom prskanjem tijekom transporta plodova u sortiraču. Uređaji su pušteni u probni rad u pakirnici Apofruita koja se nalazi u Ceseni (Italija).

Workshop for LIFE Program in Zagreb
SUSA
18.06.2015.

Prezentiran projekt na Radionici o LIFE Programu u Zagrebu

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode 17. lipnja 2015. održana je Radionica o LIFE programu. Na toj radionici predstavljen je Life SU.SA.FRUIT projekt kao primjer uspješne prijave na natječaj LIFE programa.

Orthosia gothica
SUSA
10.06.2015.

EPPO objavio slike štetnika iz Life SU.SA.FRUIT projekta

Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) u svojoj bazi biljnih štetnika objavila je fotografije savijača pupova (Hedya dimidioalba), breskvinog moljca (Anarsia lineatella) i Cnephasia incertana primijećenih u voćnjacima u kojima se provodi Life SU.SA.FRUIT projekt u Hrvatskoj.

Info Day in Zagreb
SUSA
20.05.2015.

Prezentiran projekt na Info danu o LIFE Programu u Zagrebu

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 20. svibnja 2015. organiziralo je Info dan o LIFE Programu. Na tom info danu predstavljen je i projekt Life SU.SA.FRUIT, prvi projekt financiran iz LIFE programa kojemu je koordinator iz Hrvatske (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet).

Peach Magliano Alfieri
SUSA
10.05.2015.

U pokusnim voćnjacima postavljene mreže protiv savijača (Cydia molesta i Cydia pomonella)

Na pokusnim voćnjacima u Hrvatskoj (Krapina i Vratišinec) i Italiji postavljene su mreže preko stabala i feromonski mamci za praćenje štetnika. Prvi rezultati o utjecaju mreža na prisutnost savijača u krošnji očekuju se uskoro.

APS Journals
SUSA
05.05.2015.

Prethodno priopćenje o Azijskoj smeđoj truleži (Monilinia polystroma) na jabuci u Hrvatskoj

Skupina znanstvenika koji rade na Life SU.SA.FRUIT projektu (Alessandra Di Francesco, Mladen Fruk, Camilla Martini, Tomislav Jemrić i Marta Mari) otkrili su novu gljivicu na plodovima jabuke u Hrvatskoj. Tijekom pripremne radionice održane u Zagrebu i Čakovcu u studenom 2014. godine, uočili su novog patogena (Monilinia polystroma) na plodovima jabuke. Ova gljivica je poznata otprije, ali ne kao uzročnik truleži plodova jabuke u Hrvatskoj. Ovo je prvi put da je uočen ovaj patogen u voćnjaku u Hrvatskoj. Rad je objavljen u Plant Disease (DOI: 10,1094 / PDI-1290/12/14-PDN).

Poveznica na članak

Sv Martin
SUSA
20.02.2015.

10. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sv. Martin na Muri (Hrvatska), 26. - 28. veljače 2015.

Na 10. Znanstveno – stručnom savjetovanju hrvatskih voćara koje se održalo u Sv. Martinu na Muri u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Božena Barić (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet) održala je prezentaciju naslova ‘Utjecaj protugradnih i drugih mreža u zaštiti voćnjaka od štetnika’. Prezentacija se može pogledati ovdje.

Zoran Lovrek (Agra d.o.o.) predstavio je projekt posterom izloženim na svom štandu.

Prezentacije

Opatija
SUSA
20.02.2015.

50. Hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma, Opatija, 16. - 20. veljače 2015.

U plenarnom dijelu, kao pozvani predavač, prof.dr.sc. Marta Mari (Sveučilište u Bolonji) održala je predavanje na temu ‘Mogući učinci klimatskih promjena na biljne bolesti’. Cjeloviti rad se može pogledati ovdje.

U sekciji Voćarstvo, prof. dr. sc. Tomislav Jemrić (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet) predstavio je Life + SU.SA.FRUIT projekt. Prezentacija se može pogledati ovdje.

Prezentacije

Turin
SUSA
02.02.2015.

Prvi sastanak o napretku rada na projektu, Torino, 27. i 28. siječanj 2015.

Dana 27. i 28. siječnja 2015. godine u Torinu je održan Prvi sastanak o napretku rada na SU.SA.FRUIT projektu. Na sastanku su partneri raspravljali o dosad izvršenim pripremnim radovima na projektu, detaljnoj metodologiji i planiranu pokusa koji će se provoditi, protokolima tretmana, projektiranju i izradi prototipa uređaja za tretmane plodova toplom vodom i dr.

Manta
SUSA
30.01.2015.

Radionica "Jabuka i breskva: inovacije u integriranoj proizvodnji i čuvanju voća", Manta, 27. siječanj 2015.

27. siječnja 2015. godine u Manti je održana radionica "Jabuka i breskva: inovacije u integriranoj proizvodnji i čuvanju voća"’. Domaćin je bio CReSO - Konzorcij za istraživanja, testiranja i širenje informacija o hortikulturi u Piedmontu.
Na ovoj radionici sudjelovalo je oko 40 proizvođača - voćara i tehnologa u voćarskoj proizvodnje. Partneri uključeni u SU.SA.FRUIT projekt predstavili su voćarima projekt i nove tehnologije koje će se razvijati u sklopu projekta, a usmjerene su na smanjenje uporabe pesticida i smanjenje gubitaka plodova poslije berbe.

Galerija

Turin
SUSA
16.12.2014.

Najava: Prvi sastanak o napretku rada na projektu, Torino, 27. i 28. siječanj 2015.

Dana 27. i 28. siječnja 2015. godine u Torinu će se održati Prvi sastanak o napretku rada na SU.SA.FRUIT projektu.

CReSO
SUSA
16.12.2014

Najava: Radionica "Jabuka i breskva: inovacije u integriranoj proizvodnji i čuvanju voća", Manta, 27. siječanj 2015.

27. siječnja 2015. godine u Manti će se održati radionica "Jabuka i breskva: inovacije u integriranoj proizvodnji i čuvanju voća". Domaćin će biti CReSO - Konzorcij za istraživanja, testiranja i širenje informacija o hortikulturi u Piedmontu.

LIFE13
SUSA
14.11.2014.

Održan prvi regionalni sastanak LIFE13, Budimpešta, 11. studeni 2014.

Koordinator projekta (prof. Tomislav Jemrić) i voditelj projekta (Mladen Fruk) sudjelovali su na prvom regionalnom sastanku LIFE13 programa.

SUSAfruit
10.11.2014.

U Zagrebu održana pripremna radionica "Održivi postupci uzgoja i čuvanja voća"

Pripremna radionica ‘Održivi postupci uzgoja i čuvanja voća’ održala se u Zagrebu 5. i 6. studenog 2014. Prikazane prezentacije o trenutnom stanju o postupcima uzgoja i čuvanja voća poslije berbe u Hrvatskoj i Italiji mogu se pogledati na web stranici projekta (www.life-susafruit.eu). Osim prezentacija, posjetili smo moguća pokazna mjesta (voćnjake) u Međimurju, gdje će biti proveden jedan dio istraživačkog rada na projektu.

Prezentacije

Galerija

SUSAfruit
05.10.2014.

Najava: Pripremna radionica o održivim postupcima uzgoja i čuvanja voća, Zagreb (Hrvatska), Zagreb 5. i 6. studeni 2014.

Dana 5. i 6. studenog 2014. godine u Zagrebu će se održati Pripremna radionica o‘Održivim postupcima uzgoja i čuvanja voća’. Ova radionica će predstaviti trenutno stanje u uzgoju i čuvanju voća poslije berbe u Hrvatskoj i Italiji.

Sana
13.09.2014.

Prezentacija Life + SU.SA.FRUIT projekta na međunarodnoj izložbi ekoloških i prirodnih proizvoda - SANI 2014.

Gianni Ceredi (Apofruit) predstavio je projekt s posterom na međunarodnoj izložbi ekoloških i prirodnih proizvoda (SANI 2014), koja se održala od 6. do 9. rujna 2014 u Bolonji (Bolonjski Sajam).

Logo
12.09.2014.

Odabran logo SU.SA.FRUIT

Tijekom početnog sastanak svih partnera u projektu koji je održan u Zagrebu, odabran je logo SU.SA.FRUIT projekta s zahtjevom za malim promjenama. Odabrani logo projekta će se zajedno s logom Life+ programa pojavljivati na svim dokumentima i informacijama vezanim uz projekt.

SUSAfruit
12.09.2014.

U Zagrebu održan početni sastanak svih partnera u projektu

Dana 16. i 17. srpnja 2014. godine održan je početni sastanak svih partnera Life+ SU.SA.FRUIT projekta. To je ujedno bio službeni početak projekta. Okupili su se svi partneri te predstavili svoju ulogu u projektu. SU.SA.FRUIT projekt ima 6 partnera (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Sveučilište u Bolonji, Sveučilište u Torinu, Agra d.o.o., Apofruit Italija Soc. Coop. Agricola i Xeda International S.A:) iz tri države EU (Hrvatska, Italija i Francuska).

Galerija

Turin
10.09.2014.

Pokrenuta internet stranica Life+ SU.SA.FRUIT projekta

Internet stranica projekta Life + SU.SA.FRUIT (LIFE13 ENV/HR/000580) pokrenuta je 10. rujna 2014. godine. Na web stranici www.life-susafruit.eu možete pratiti novosti i događanja na SU.SA.FRUIT projektu.